Miód miodowi nierówny – charakterystyka różnych rodzajów miodów

Pszczoły to jedne z najbardziej pożytecznych owadów jakie udało się człowiekowi hodować. Cenny owoc ich pracy – miód – jest szalenie użyteczną substancją. Niestety pszczół z roku na rok jest coraz mniej, a i roślin miododajnych nie jest już tak wiele jak kiedyś, a ilość kwiatów, jakie pszczoła musi odwiedzić aby został wyprodukowany 1kg miodu jest liczona w milionach, w zależności od rodzaju miodu. Nektar zebrany z różnych roślin, skutkuje różnymi właściwościami leczniczymi miodu.

Miód składa się głównie z…

…węglowodanów, zaś różnych właściwości smakowych, barwnych i leczniczych dodają inne związki organiczne, takie jak kwasy karboksylowe, karotenoidy i olejki eteryczne; zawierają również mnóstwo witamin i mikroelementów. Miody możemy podzielić na nektarowe (kwiatowe) i spadziowe (powstałe z wydzielin owadów pasożytujących na drzewach).


Miody kwiatowe mają barwę jasną, choć zdajają się ciemnożółte czy brązowe wyjątki. Odznaczają się różnymi, wyraźnymi aromatami i walorami smakowymi.


Miód rzepakowy ma słomkową lub kremowobiałą barwę, szybko krystalizuje, a szczególnie poleca się go osobom osłabionym, po urazach, sportowcom i osobom z problemami układu trawiennego.


Miód wrzosowy jest ciemnobrunatny, drobnoziarnisty o wyrazistym wrzosowym zapachu i gorzkawo-ostrym smaku. Miód wrzosowy warto stosować przy przeziębieniach i infekcjach jamy ustnej i gardła oraz dróg moczowych, jako dodatek do lekko wystygniętej herbaty.


Miód gryczany również jest brunatnego koloru, o charakterystycznym smaku. Jest szczególnie polecany osobom starszym, gdyż zawiera rutynę, która wpływa na układ krwionośny. Jest on idealny zatem przy chorobach takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa czy nadciśnienie tętnicze.


Miód akacjowy jest bardzo jasny i długo krystalizuje, o dość mdłym smaku. Wykazuje pozytywny wpływ na błony śluzowe takich narządów jak żołądek, dwunastnica, jelita; ma również działanie kojące i lekko nasenne.


Miód lipowy ma żółty lub zielonkawożółty kolor, a po skrystalizowaniu jest drobnoziarnisty. Ma lipowy zapach i kwaskowato-ostry smak z goryczkowym posmakiem. Wykazuje działanie wykrztuśne, napotne i przeciwgorączkowe, zatem sprawdza się przy przeziębieniu, grypie, kaszlu i innych chorobach dróg oddechowych.


Inną grupą miodów jest miód spadziowy. Spadź którą przetwarzają pszczoły charakteryzuje się leśnym aromatem i ciemnym kolorem – w miodzie spadziowym liściastym wyczuć można żywicę, zaś w iglastym – posmak igieł. Zawierają one znacznie więcej łatwo przyswajalnych soli mineralnych, niż miody kwiatowe. Wykazują działanie antyseptyczne, odtruwające, wpływają na układ oddechowy i krwionośny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *